2151 Fót, Móricz Zsigmond út 33.
Szak szavak
amelyekkel gyakran találkozunk

Lisztelló (listelo): díszcsík, amit a csempék díszítéséhez használunk. Használhatjuk a világos és sötét csempék horizontális vagy vertikális elválasztásához.

 • Klinker: A klinker természetes agyag alapanyagú, zsugorodásig égetett építési kerámia. A kiváló minőségű alapanyag, a gondos előkészítés, a rendkívül hosszú (30-46 órás) égetési idő és a magas égetési hőmérséklet (1050-1200 C) olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, amelyek alkalmassá teszik az anyagot extrém környezeti hatások tartós elviselésére.
 • A téglák színét kizárólag az agyag ásványi összetétele és az égetési hőmérséklet határozza meg. A klinker gyártásához nem használnak sem színezékeket, sem mesterséges szilárdító vagy kötőanyagokat. A tarka (színátmenetes, antikolt) típusokat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal, esetleg különböző típusok meghatározott arányú keverésével készítik.

PEI: ezt az értéket a burkolólap kopásállóságának meghatározására használják.

 • PEI II: gyenge kopásállóság, ide tartoznak a falicsempék
 • PEI III: közepes kopásállóság, kopásnak kevésbé kitett helyiségekbe ajánlott (nappali, fürdőszoba)
 • PEI IV: erős kopásállóság, korlátozás nélkül használható, konyhába és előszobába is
 • PEI V: kiemelkedő kopásállóság, közületi illetve nagyobb forgalmú létesítményekbe javasolt
 • Levigato, Pulido (polírozott): a matt felülettel elkészült porcelán lap felcsiszolása után egy szuperfényes felületet hoznak létre.
 • Kalibráció: a lap pontos méretét mutatja. A katalógusban csak a névleges méret szerepel, ami szinte mindig más az adott gyártástól függően. Utánrendelésnél illetve adott burkolat család különböző színű lapjai esetében fontos, hogy a kalibráció azonos legyen, különben nem burkolhatóak össze esztétikusan a lapok
 • Lappato: ezzel a névvel fémjelzik az úgynevezett félig polírozott greslapokat. Ugyanazzal az eljárással készülnek mint a fényes, polírozott greslapok, azzal a különbséggel, hogy a polírozás sokkal finomabb, csak a legfelső réteget érinti, ezzel létrehozva egy egyszerre fényes és “érdes” felületet.
 • Rektifikált: a lapok gyártásánál használt vágási technológia, amit itthon élcsiszolt lapoknak is szoktak nevezni. Elérhető vele, hogy “fuga nélkül” lehet burkolni, mert a lapok széle borotva egyenes a precíziós vágás miatt.
 • Anyagában színezett: a porcelán lapoknál használt kifejezés, amikor a kerámia lap teljes keresztmetszete ugyanazt a színt mutatja, mint amilyen a lap teteje.
 • Anyagában színezett mázas: az anyagában színezett porcelán lapra mázréteg kerül, de ellentétben a sima mázas porcelán lapokhoz képest ebben az esetben a máz színe megegyezik az alatta található porcelán lap anyagáéval, de védi azt bizonyos káros behatásoktól és növeli a felhasználhatóságát.

Mit jelent a V1/V2/V3/V4 a burkolatok tulajdonságánál?

A V1-2-3-4-es jelölések tulajdonképpen a lapok közötti árnyalati eltéréseket jelölik, ezek alapján 4 osztályba sorolják a lapokat.

V1 – azonos tónus

V2 – enyhe tónus variáció

V3 – közepes tónus variáció

V4 – jelentős tónus variáció

Bizonyos termékcsaládoknál (márvány-, kő-, fahatású burkolatoknál), a digitális technológiával készült lapoknál egy szállítmányon, gyártáson belül szándékosan több tónusú lap jelenik meg, hogy minél természetesebb és valósághűbb legyen  végül a burkolt felület. Ezeknél a termékeknél – gyártói ajánlásra is – érdemes odafigyelni, hogy a burkolás során párhuzamosan több dobozból kerüljenek lerakásra a lapok.

Információk

Ha bármilyen kérdése merülne fel vagy csak érdeklődni szeretne, készséggel állunk az Ön rendelkezésére akár telefonon, akár személyesen keres fel bennünket.

Válassza ki az Önnek legkényelmesebb megoldást a kapcsolatfelvételhez! Elérhetőségeink

0
  Ajánlati lista